Overslaan en naar de inhoud gaan

Royal Steensma en Corona: interview Jelke van Dapperen

7 May 2020

Image

Exportmanager Rogier Kroeze springt bij bij het sorteren van kersen in Franeker

Het Coronavirus houdt iedereen in zijn greep. Ondanks dat er steeds meer maatregelen versoepeld worden, zijn er nog veel maatregelen van kracht waar veel bedrijven mee te kampen hebben. Jelke van Dapperen, HR-manager, vertelt in dit interview meer over wat het Coronavirus voor Royal Steensma betekent.

Lukt het om de productie te waarborgen? En hoe?
“Ja, dat lukt. Door een grote mate van flexibiliteit van alle 235 medewerkers. Toen de omvang van de corona-dreiging helder werd, hebben we meteen het Bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) aangescherpt waarbij alle focus is gericht op het waarborgen van de productie: dat is het primaire proces. Onze klanten kunnen blijven voorzien van grondstoffen en ingrediënten, is namelijk de belangrijkste pijler van ons bedrijf. De bestaande vervangingsmatrix, die onderdeel is van het BCP, is geüpdatet en ook toegepast. Zo is het gebeurd dat bij dreigende krapte aan bemensing in de fabriek, collega’s van sales, HR of andere secundaire functies, bijsprongen in de productie. Op die manier zijn onze klanten nooit teleurgesteld.”

Welke (extra) Coronamaatregelen hebben jullie getroffen?
“Een hele reeks, gekoppeld aan de adviezen en richtlijnen van het RIVM en de GGD. Als gezegd, hebben we als eerste het BCP aangescherpt en is er een Corona Crisis Team gevormd voor de eerstelijnsvragen: overkoepelend en per productielocatie. Verder zijn er allerlei maatregelen genomen om de gezondheid van de medewerkers te waarborgen. Collega’s die niet actief zijn in de productie en kunnen werken met een laptop, is gevraagd thuis te werken. De productiemedewerkers is gevraagd zich ziek te melden bij klachten van neusverkoudheid, keelpijn of koorts. We hebben de medewerkers gevraagd sociaal contact te mijden en bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Verder hebben we de productieteams verkleind, werktijden, pauzes en overleggen gespreid en stoelen en tafels uit de kantines gehaald om 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. De buitendienstmedewerkers is opgelegd geen klanten meer te bezoeken, de voordeuren van de productielocaties zijn op slot gegaan, zodat alleen medewerkers met een tag of sleutel naar binnen kunnen. Leveranciers is gevraagd zich alleen nog bij de receptie van de expeditie te melden; er zijn verregaande hygiënemaatregelen getroffen in de plants qua schoonmaak, werkplekken zijn waar mogelijk gescheiden en het onderling reizen tussen de fabrieken is verboden. Sollicitanten worden even niet uitgenodigd en overleggen vinden online plaats. Om maar wat te noemen…”

“We lopen regelmatig een rondje door de productie voor een gesprekje met de mensen..”

Welke impact heeft de Corona-crisis op jullie personeel?
“Behoorlijk. Aan de ene kant zie je het ziekteverzuim enorm toenemen, vooral kort en middellang verzuim. Logisch, omdat we de richtlijnen van het RIVM strikt volgen. Bij twijfel thuisblijven! We zien dat elders nog wel eens anders gebeuren. Er is dagelijks contact met de mensen die zich ziekmelden: de ene dag door de leidinggevende en de andere dag vanuit HR. Hierin wordt nauw samengewerkt met elkaar. Ook onze arbodienst wordt daar waar nodig ingeschakeld. Niet zozeer uit controle, maar wel omdat er veel onzekerheid is. Stel je maar eens voor wat het in deze tijd met je doet als je verkouden wordt of je grieperig voelt. Mensen worden sneller bang en willen graag gerustgesteld worden. Corona is heftig! Wij steken daar als bedrijf veel tijd en energie in en proberen zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Verder lopen leidinggevenden en directieleden regelmatig een rondje door de productie voor een gesprekje met de mensen. Normaal al belangrijk, maar nu helemaal!”

Brengt deze periode het bedrijf ook iets goeds?
“Jazeker! Je ziet een sterk gevoel van samenhorigheid ontstaan: een crisis verbindt. Want, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dat gevoel wordt bijvoorbeeld versterkt door collega’s van sales die bijspringen in de productie, die gaan schoonmaken of die met Pasen de stollen voor het personeel en de nieuwste editie van ons personeelsblad Steengoed, bij de thuiswerkers thuis aan de deur hebben afgeleverd. Dit is door iedereen als heel positief ervaren.”

Tips voor bakkers?
“Koester je personeel. Wees er voor ze, juist in deze periode. Wat ik net al zei: een luisterend oor is in deze tijden heel belangrijk! Het zijn die kleine dingen die juist nu écht het verschil maken.”

Volg ons

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt bij Royal Steensma

Image

Brioche roombroodjes

Image

Rood Fruit mousse

Image

Trends 2024

Image

Fraisier

Neem contact op!

Laat uw gegevens achter en één van onze medewerkers neemt contact met u op om te kijken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.