Overslaan en naar de inhoud gaan

Ons steentje bijdragen voor het bakkersvak

11 November 2021

Image

FIA gebouw

“Eigenlijk zijn we via onze collega en Meester Boulanger Hiljo Hillebrand bij Skills terechtgekomen. Hij is jurylid en expert bij vakwedstrijden en begeleidt deelnemers naar WorldSkills”, zegt communicatie- en event manager Hilco Wagenaar van Royal Steensma, met vestigingen in Leeuwarden, Franeker, Vlaardingen en Elst. De leverancier van bakkerijgrondstoffen besloot in 2019 tot een bredere en intensievere samenwerking met WorldSkills Netherlands.

“Door het contact met Hiljo kregen wij diverse verhalen, foto’s en video’s van WorldSkills Kazan en nationale Skills Heroes wedstrijden te horen en te zien. Je mond viel open welke diepgang, passie en motivatie er bij deze Skills-wedstrijden is. Voor ons was dit aanleiding met WorldSkills Netherlands verder te praten.” Naast ‘gewoon’ grondstoffen aan brood-, banketbedrijven en vakwedstrijden leveren, kwam door het contact van de Meester Boulanger met Skills een hele andere reden boven water waarom Royal Steensma partner van WorldSkills Netherlands wilde worden.

Hilco: “Kijk, onze zorg is dat we in de toekomst voldoende gekwalificeerde vakmensen in de bakkerijen en toeleverende fabrieken hebben en dat de instroom hiervoor gevoed blijft worden. Daar willen wij als Royal Steensma ons steentje aan bijdragen. Sterker nog, we zien het als onze morele verplichting in het belang van goede branchepromotie. Temeer daar het imago van het bakkersvak nog niet altijd optimaal is. Als sector hebben we in het verleden te weinig onze deuren open gezet en jongeren in het vmbo en basisonderwijs laten zien welk moois het brood- en banketvak industrieel en ambachtelijk hen biedt.”

Dit is tevens één van de redenen geweest waarom Royal Steensma met mbo- en hbo–scholen en andere bedrijven uit de voedingsmiddelenbranche, de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen heeft opgezet. “Hiermee steken we wel onze nek uit, maar je merkt dat de samenwerking met partners nu al het verschil maakt en de invloed op de instroom van jongeren in de regio en landelijk merkbaar is. Zo hebben wij de daad bij ons woord gevoegd. Op deze prachtige locatie kunnen we nu jongeren kennis laten maken met het vak en hen hiervoor enthousiasmeren. Tegelijk studenten die hier hun bakkersopleiding volgen een extra boost geven.”

Die boost vindt hij terug in vakwedstrijden als instrument dat de top van het kunnen in vakmanschap laat zien en recht doet aan wat er in de praktijk gebeurt. “Iedere deelnemer verdient een groot compliment, omdat ze hun leerervaring, talent en passie laten zien en letterlijk alles aan de kant zetten om alles uit zichzelf te kunnen halen.” Daarom dat Royal Steensma aankomende voorrondes van de skills-wedstrijden bij de FIA host en nog meer met Skills gaat doen. “Zo geeft Royal Steensma, Hiljo de ruimte voor de begeleiding bij de internationale Skills-wedstrijden. Ook zorgen we dat jongeren in opleiding en bij vakwedstrijden onze Bakery Innovation Academy (BIA) gaan bezoeken, als onderdeel van de Food Innovation Academy. Zo komen ze letterlijk met onze grondstoffen en innovaties in contact, hebben ze tegelijk ‘hun handen in het deeg’ en kunnen ze beter afwegen welke bakker ze willen worden en zijn”, aldus Wagenaar.

Want uiteindelijk gaat het Royal Steensma erom dat jongeren de juiste keuze maken voor het bakkersvak, om zo goede ondernemers te worden. Hilco: “Dit is voor ons echt het allerbelangrijkste in onze samenwerking met WorldSkills Netherlands”.

Volg ons

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt bij Royal Steensma

Image

Volkoren Suprême Focaccia

Image

Vegan Mango Madness

Image

Trends 2024

Image

Royal Steensma instagram 2

Neem contact op!

Laat uw gegevens achter en één van onze medewerkers neemt contact met u op om te kijken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.