Overslaan en naar de inhoud gaan

Food Innovation Academy neemt hypermoderne bakkerij in gebruik

9 June 2020

Image

Broodbakkerij

De Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen heeft begin juni een hypermoderne opleidingsbakkerij in gebruik genomen. Onder het toeziend oog van een aantal nauwbetrokkenen, verrichte Alfred Bruin, FIA-bestuurder en holding-directeur van Royal Steensma, de openingshandeling. Hij deed dat door een versgebakken stokbrood van 1,5 meter doormidden te snijden. De Bakery Innovation Academy (BIA), zoals de FIA-bakkerij heet, is een multidisciplinaire opleidingsbakkerij voor professionals en studenten.

Mijlpaal
De BIA telt een broodbakkerij (165m2), een banketbakkerij (ruim 100m2), een ovenstraat, een was-/spoelruimte, een vriescel, een koelcel, een magazijn, een afweegruimte, werkplekken voor de proefbakkers/productontwikkelaars en docenten, een theorielokaal en een instructie-/vergaderruimte: opgeteld ruim 900m2. De ingebruikname van de BIA is een nieuwe mijlpaal voor de ontwikkeling van de Food Innovation Academy: een plek waar hard wordt gewerkt aan maatgericht opleiden, onderzoek en innovatie, en imagoverbetering voor food in het algemeen, en brood en banket in het bijzonder. 

Partners
De BIA is uniek omdat professionals en studenten er zij aan zij werken. De bouw ervan is mede mogelijk gemaakt door partners Veenhuizen Groep/MIWE, EverBake Group, Dübör, Bakkerij Kamstra en Booij Machinetechhiek. Veenhuizen Groep en MIWE leverden de ovens met toebehoren (brood en banket), remrijskasten, de koel- en vriescel en afvalzakhouders. Ook stellen ze ijsmachines en een pannenkoekcarrousel ter beschikking; EverBake tekende voor de (mobiele) werkbanken, afvalzakhouders, een fikse voorraad bakplaten en –blikken en een oliebollenbaklijn. 

Dübör stelt een geleispuitmachine en invetmachine ter beschikking en levert gratis alle lossingsolie voor de gehele FIA. Bakkerij Kamstra in Wolvega doneert een maatgemaakte bollenkast met deegverwerkingsset; Booij Machinetechniek zorgt voor de installatie en het onderhoud ervan

Trots
Alfred Bruin is maar wat trots met BIA, waar jarenlang aan is gewerkt. “We gaan deze opleidingsbakkerij inzetten om een nieuwe generatie jongeren regionaal op te leiden, waarbij er nauw aansluiting wordt gezocht met het bedrijfsleven hier uit de buurt. Dat kan, omdat die bedrijven samen met het foodonderwijs zijn vertegenwoordigd in de FIA en daar de kans krijgen hun stem te laten horen om zelf mee te beslissen over hoe er wordt opgeleid.” 

Bruin geeft aan dat Royal Steensma, één van de initiatiefnemers van de FIA, juist om die reden zo fanatiek deelneemt. “Sommige bedrijven zijn zo arm, dat ze alleen maar geld verdienen. Wij willen werken aan continuïteit: van de bakkerijbranche in het algemeen, en van Royal Steensma specifiek. Door binnen de FIA en de BIA te werken met betrokken partners en door techniek en ambacht samen te brengen, zijn we in staat om onze ambities te bereiken.

Toekomstborging staat daarbij centraal. We zijn dan ook erg dankbaar zo constructief te kunnen samenwerken met onze partners. Samen maken we er iets moois van!”

Nieuwe generatie
Patrick Veenhuizen, eigenaar van de Veenhuizen Groep, schaart zich achter de woorden van Bruin. “Ook wij willen ons hard maken voor een nieuwe generatie vaklieden op het gebied van bakkerij, ijsbereiding en horeca. Daarom sluiten we als partner aan bij de FIA en dragen we ons steentje bij. En je ziet dat daardoor ook andere partners aanhaken: dat is mooi om te zien! Want samen kun je het verschil maken.”

Peter Eversdijk ziet met de komst van de FIA en de opleidingsbakkerij een droom in vervulling gaan. “Een instituut als de FIA, waarin bedrijfsleven en onderwijs elkaar ontmoeten, is ook altijd een beetje mijn wens geweest. EverBake heeft in z’n eentje niet de middelen om zo’n project op te realiseren. De FIA laat zien dat je dat samen wél kunt doen. Ons belang is indirect: door kennisoverdracht en het inspireren van jongeren en zij-instromers voor het bakkersvak, werken we aan borging van de toekomst van onze branche. Daar hebben we als bedrijf ook baat bij.”

Kennisoverdracht
Werken aan de instroom van nieuwe bakkers, ze kennis laten maken met vernieuwende technieken en oplossingen, kennisoverdracht en inspireren, zijn de redenen voor Dübör en Bakkerij Kamstra om partner te worden van de FIA. “Lossingsolie is niet een sexy product”, licht Piet van Dongen van Dübör Nederland toe. “Maar als je als bakker in staat bent de juiste lossingsmiddelen toe te passen op de juiste bakmiddelen, kom je tot fantastische, onderscheidende producten. Die kennis willen we overdragen. Dübör kan dat niet alleen, maar in combinatie met de partners die we treffen in de FIA, lukt dat zéker!”

De komende maanden wordt er gewerkt aan de verdere afronding van de BIA. Dit najaar staan de eerste demo’s en trainingen op de planning.

Wat is de FIA?
De FIA wordt ook wel het clubhuis van de voedingsmiddelenbranche in Zuid-Holland genoemd. Het is een unieke plek waar ondernemers elkaar ontmoeten, relaties ontvangen en samen met mbo-, hbo- en wo-studenten onderzoek doen. FIA is ook een kennis- en innovatiecentrum. Foodstudenten krijgen hier hun praktijklessen en werken samen met bedrijven aan innovaties.

FIA krijgt gestalte in een pand aan de Industrieweg in Vlaardingen. Het gebouw telt vier verdiepingen. Op de begane grond komt een Try&Taste: een ruimte waar koffie een centrale rol gaat spelen. Het hele proces van koffiebereiding komt er aan de orde. Maar Try&Taste is ook een ruimte om te koken, te eten, te vergaderen en te ontmoeten. Voor iedereen die interesse heeft in de levensmiddelenindustrie. Of gewoon om een broodje te eten en een drankje te drinken.

Testcenter
Op de eerste verdieping zit het testcenter: een plek waar allerlei productiemachines worden opgesteld. Hbo- en mbo-studenten leren er mee werken, professionals kunnen er testen en het bedrijfsleven kan er processen verbeteren. Het IJscentrum is op deze etage ondergebracht. De tweede verdieping telt drie laboratoria voor praktisch en toegepast onderzoek en praktijklessen. De derde en laatste etage herbergt een auditorium, workshopruimte met zeven proefkeukens, een meetingpoint, instructieruimte en vergaderzaal.

Een luchtbrug tussen het FIA-pand en de naastgelegen productielocatie van Royal Steensma Bakery Ingredients geeft toegang tot de Bakery Innovation Academy (BIA) waar het bakkerijdeel van de FIA gestalte krijgt.

Meer informatie is te vinden op de website: www.foodinnovationacademy.nl.

Volg ons

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt bij Royal Steensma

Image

Brioche roombroodjes

Image

Rood Fruit mousse

Image

Trends 2024

Image

Fraisier

Neem contact op!

Laat uw gegevens achter en één van onze medewerkers neemt contact met u op om te kijken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn.